اصطلاح سایبورگ Cyborg به موجودی اطلاق میشود که علاوه بر اعضای طبیعی بدن، دارای ارگانهای عملکردی مصنوعی هم باشد. زمانی این اصطلاح، اختصاصا در داستانهای علمی- تخیلی مورد استفاده قرار میگرفت، اما این روزها دیگر «سایبورگ» یک اصطلاح انتزاعی نیست. در این پست با یک سایبورگ و همچنین مردی آشنا میشوید که یکی از اعمال فیزیولوژیکش را تنها به یاری یک کنترل از راه دور میتواند انجام دهد!
مورد عجیب «راب اسپنس»: راب اسپنس Rob Spence یک فیلمساز مستند ۳۷ ساله مقیم کانادا است. در ۹ سالگی، به دنبال یک حادثه، بینایی چشم راست او به شدت آسیب دید. ۳ سال قبل، پزشکان مجبور شدند که چشم راست او را تخیله کنند. از آن زمان به بعد او از یک چشمبند برای پوشاندن، کاسه چشم خالی استفاده میکرد. تا اینکه سرانجام تصمیم گرفت، یک پروتز نصب کند، اما نه یک پروتز معمولی!
او که یکی از علاقهمندان سریال محبوب دهه ۷۰ میلادی یعنی «مرد شش میلیون دلاری» است، زمانی که قرار شد، پروتزی برایش کار گذاشته شود، ایدهای به ذهش راه یافت، او به دوربین موبایلش نگاه کرد و با خود فکر کرد که چقدر خوب است دوربینی به همین کوچکی به جای چشم آسیبدیدهاش میداشت.
راب اسپنس، سرمایه زیادی برای عملی کردن ایده نداشت، ولی خیلیها بعد از مطلع شدن از این ایده، کمکش کردند. مهندسانی داوطلب شدند که به صورت پارهوقت روی این پروژه کار کنند. نقش «استیو مان» Steve Mann ،استاد دانشگاه MIT، که سالها روی پروژه کامپیوترهای قابل پوشیدن کار کرده بود، در این میان، برجسته بود. یک مهندس تجربی ماهواره به نام «کوستاس گراماتیس» هم در راه رسیدن به این هدف بسیار کمک کرد.
شرکت OmniVision، شرکتی که در ساخت دوربینهای کوچک برای موبایل، لپتاپ و آندوسکوپها تخصص دارد، دوربینی را به او هدیه کرد و سرانجام ایده او عملی شد. او حالا پروتزی دارد که مجهز به یک دوربین کوچک است، این دوربین با حرکت ماهیچههای چشمش، به طور طبیعی حرکت میکند و دقیقا مناظری را که او در حال دیدن آنهاست، ثبت میکند.
دوربینی که اکنون راب اسپنس بر روی پروتز خود دارد، گرچه بینایی را به او بازنمیگرداند، اما در عوض میتواند با انتقال بیسیم تصاویری که او در حال دیدنشان است، کار بینظیری انجام دهد. اسپنس، امیدوار است که چشم جدیدش در ساختن فیلمهای مستند به او بسیار کمک کند.
این ابتکار و اختراع آنقدر جالب بود که مجله تایم پروژه Eyeborg را به عنوان یکی از ۵۰ اختراع برتر سال ۲۰۰۹ برگزید
:: بازدید از این مطلب : 1566
|
امتیاز مطلب : 13
|
تعداد امتیازدهندگان : 5
|
مجموع امتیاز : 5